Ο Μπουράκ Μπεκντίλ για τους γάμους παιδιών στην ΤουρκίαBurak Bekdil

Ο φίλος-μου Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Hürriyet, πρόσφατα έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τους γάμους παιδιών, ένα θέμα που ταλανίζει κοινωνικές τάξεις ενός ορισμένου μορφωτικού επιπέδου και θρησκευτικού προσανατολισμού στη χώρα-του, την Τουρκία. Ο Μπουράκ ευγενικά παραχώρησε το άρθρο προς ανάρτηση στον παρόντα ιστοχώρο. Εδώ το άρθρο παρουσιάζεται αυτούσιο.

 

Ένα χωρίς σχόλια χρονικό των «δικών-μας πνευματικών αξιών»

(Ακολουθεί η πλήρης, μη λογοκριμένη έκδοση του άρθρου της Hürriyet)

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

ΜΠΟΥΡΑΚ ΜΠΕΚΝΤΙΛ

2009: Ο Χουσεΐν Ουζμέζ (Huseyin Uzmez), αρθρογράφος στην Ισλαμιστική ημερήσια εφημερίδα Βακίτ (Vakit), καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με την κατηγορία οτι έκανε έρωτα με ένα 14χρονο κορίτσι, αλλά βγήκε από τη φυλακή όταν ένα δικαστήριο έδωσε αναστολή στην ποινή-του των 13 ετών. Μετά την αποφυλάκισή του, ο κ. Ουζμέζ υπερασπίστηκε τους ισλαμικούς κανόνες λέγοντας οτι επιτρέπουν σε κορίτσια να παντρευτούν σε ηλικία μικρότερη της νόμιμης των 16 ετών. Δικαιολογώντας το σεξ με ένα 14χρονο κορίτσι, ο 78χρονος κ. Ουζμέζ είπε: «Ένα κορίτσι που έχει φτάσει στην εφηβεία, που έχει περιόδους, είναι αρκετής ηλικίας σύμφωνα με την (θρησκευτική) πίστη-μας.»

Σαουδαραβικά δικαστήρια αρνήθηκαν να αναιρέσουν ένα γάμο μεταξύ ενός 6χρονου κοριτσιού και ενός 58χρονου άντρα. Αργότερα, ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, Sheik Abdul-Aziz Al al-Sheik, επέμεινε οτι τα κορίτσια είναι έτοιμα για γάμο κατά την ηλικία των 10 ή 12 ετών. «Η καλή ανατροφή,» έκρινε ο μουφτής, «κάνει ένα κορίτσι έτοιμο να εκτελέσει όλα τα συζυγικά καθήκοντα.»

2010: Η Τουρκία συγκλονίστηκε από μια υπόθεση βιασμών κατά συρροή στην πόλη Σίρτη (Siirt), που βγήκε στην επιφάνεια και περιλάμβανε περιπτώσεις ενηλίκων που βίαζαν ανήλικους, και ανήλικους που βίαζαν βρέφη και που σκότωσαν ένα απ’ αυτά. Ο δήμαρχος της ίδιας πόλης είπε: «Πρόκειται για μια μικρή πόλη, και σχεδόν όλοι σχετίζονται με όλους. Έχουμε κλείσει την υπόθεση μετά από σύσκεψη με τον κυβερνήτη, την αστυνομία, και τον εισαγγελέα.» Και ένας υπουργός από το υπουργικό συμβούλιο κατέκρινε τα μέσα ενημέρωσης επειδή ανέφεραν βιασμούς «που συνέβησαν ένα χρόνο πριν.»

Μερικές μέρες αργότερα, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταϋγίπ Ερντογάν, Εμινέ Ερντογάν, καταγόμενη από τη Σίρτη, είπε σε ένα ακροατήριο αξιωματούχων στις Βρυξέλλες: «Στην κουλτούρα και τον πολιτισμό-μας, που έχει τεράστιο ιστορικό υπόβαθρο, η οικογένεια και η μητρότητα είναι ιερές.»

Το ινστιτούτο Pew research βρήκε οτι το 16% των Τούρκων πιστεύουν οτι ο θάνατος δια λιθοβολισμού θα έπρεπε να είναι η κατάλληλη ποινή για τη μοιχεία.

2011: Ο κυβερνητικά ελεγχόμενος φρουρός των μεταδιδόμενων προγραμμάτων RTUK επέβαλε πρόστιμο σε ένα κανάλι τηλεόρασης για το οτι «έφτιαξε ζεύγος με ένα 15χρονο κορίτσι και έναν 45άρη άνδρα σε ένα τηλε-παιχνίδι με σκοπό τη δημιουργία ζευγαριών.» Το RTUK είπε οτι το τηλεπαιχνίδι διέδωσε ένα παράδειγμα παιδικής κακοποίησης παντρολογώντας ένα ανήλικο κορίτσι με έναν ενήλικο. Ο τηλε-φρουρός επίσης σημείωσε οτι το σόου παραβίασε τον κανονισμό που λέει: «οι εκπομπές δεν πρέπει να είναι αντίθετες με τις εθνικές και πνευματικές αξίες της κοινωνίας και την Τουρκική οικογενειακή δομή.»

2013: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gaziantep βρήκαν οτι σχεδόν το 40% των γάμων στην Τουρκία είναι γάμοι με παιδιά. Το ποσοστό αλφαβητισμού μεταξύ μικρών κοριτσιών που γίνονται σύζυγοι είναι μόλις 18%. Ένας Τούρκος λόγιος σημείωσε οτι τα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τον αριθμό των κοριτσιών κάτω των 18 που παντρεύτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε 134.629, ενώ το 2012 μόνο 20.000 οικογένειες έκαναν αίτηση σε δικαστήρια για να επιτρέψουν στα κάτω-των-16 ετών κορίτσια-τους να παντρευτούν.

2014: Η Καντέρ Ερτέν (Kader Erten), ένα κορίτσι που υποχρεώθηκε να παντρευτεί στην ηλικία των 12 ετών, και που είχε γεννήσει δύο παιδιά, βρέθηκε νεκρή με δύο σφαίρες από όπλο υπό απροσδιόριστες συνθήκες. Η Αϋσενούρ Ισλάμ (Aysenur Islam), πρόσφατα διορισμένη υπουργός για την οικογενειακή και κοινωνική πολιτική, είπε, μετά το θάνατο της Καντέρ, οτι η νόμιμη ηλικία για γάμο στην Τουρκία είναι τα 18. Ο γάμος που αφορά σε ανήλικο κάτω από την ηλικία των 15 αποτελεί σεξουαλικό έγκλημα και παιδική κακοποίηση. Εντούτοις, εξήγησε, οι περισσότεροι γάμοι ανηλίκων έχουν «αθώα κίνητρα» καθώς «μια μητέρα που παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία πιστεύει οτι και η κόρη-της θα μπορούσε να παντρευτεί σε νεαρή ηλικία.»

Η Πρώτη Κυρία: Η επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιουλ περιγράφει την Πρώτη Κυρία ως εξής: «[Η κυρία] Χαϋρουνίσα Γκιουλ (Hayrunisa Gül) πιστεύει οτι οι γυναίκες έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη διάπλαση της οικογένειας, συνεπώς και της κοινωνίας· και υποστηρίζει δραστηριότητες που διενεργούνται για να ισχυροποιήσουν τις γυναίκες και την οικογένεια.» Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η κ. Γκιουλ παντρεύτηκε τον Πρόεδρο Γκιουλ το 1980.

Βικιπαίδεια: Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, «Ως Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, η κ. Γκιουλ έχει ξεκινήσει πολλές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις μέσω έργων που στοχεύουν στο να ερευνήσουν θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών. Στις 7 Οκτωβρίου 1010, η κ. Γκιουλ έγινε η πρώτη Πρώτη Κυρία που μίλησε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γυναίκες.»

Και επίσης σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, παντρεύτηκε τον Πρόεδρο Γκιουλ στις 20 Αυγούστου του 1980, «όταν εκείνη ήταν 15 και εκείνος ήταν 30.»

Το RTUK έχει δίκιο. Η δημιουργία ζευγαριού με ένα 15χρονο κορίτσι και έναν μεγαλύτερο άντρα σε ένα τηλε-παιχνίδι ζευγαρωμάτων είναι πράγματι αντίθετη με τις εθνικές και πνευματικές αξίες της Τουρκικής κοινωνίας και την Τουρκική οικογενειακή δομή.
 


Πίσω στα περιεχόμενα θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος